Ablakok hővesztesége

Az ablakok hőtechnikai tulajdonságait a hőátbocsátási tényező segítségével jellemzik, mértékegysége W/m2*K, jele U.
A hőátbocsátási tényező megmutatja, hogy a kültéri és beltéri hőmérséklet különbségének figyelembevételével mekkora hőmennyiség (Wattban mérve) távozik 1 négyzetméternyi üvegfelületen.

Minél kisebb ez az U érték, annál jobb a hőszigetelés.

Az egész ablakra vonatkozóan az ajánlott U érték 1,2 W/(m2*K), de a szabvány előírja, hogy nem lehet több 1,6-nál.

Ez az egész ablakra vonatkoztatott érték több részből áll össze, már hőátbocsátási értéke van a keretnek, aszerint, hogy milyen anyagból (fa, fém, műanyag), milyen kialakítással, kamrákkal készülnek.

A kereteket nézve a fa keretek 1,4-1,6 W/(m2*K) értékekkel jellemezhető, a műanyag keretek 1-2,2 míg a fém keretek a legnagyobb, 2,5-3,1 hőátbocsátással rendelkeznek.

A hőszigetelést jelentősen befolyásolja még az ablak vastagsága és a rétegek száma is, illetve az, hogy a levegőnél rosszabb hővezető gázzal (kripton, argon) töltött üveget alkalmazunk-e, vagy a fém és fém-oxid rétegek alkalmazása.

Az ablakok hőveszteségét tovább növeli a rések jelenléte is. Az utólagos bemarásos ablakszigeteléssel az ablakok kerületét leszigetelve nem fűtjük tovább az utcát, nem lesz huzatos a szoba, lakás.

Legutóbbi bejegyzések

 • Készüljünk fel a télre

  A rossz nyelvek szerint az idén is lesz tél. Ha ablakaiban nincsen szigetelőanyag, vagy régi a szigetelőanyag, akkor szigeteléssel több tízezer forintot spórolhat, úgy hogy a lakás hangszigetelése és porszigetelése is javul. Az alkalmazott technológia viszonylag olcsó, és sok esetben … Tovább..

 • Mennyibe is kerül nyílászáróink szigetelése?

  Alig kezdődött el szigetelési szezon, de már több tucat olyan telefonhívást kaptam azzal kapcsolatosan, hogy a megrendelő gyanúsan magas árajánlatot kapott illetve a vállalkozó eltűnt az előleggel. Szintén többen szóvá tették, hogy a kiszállás illetve a felmérés díja a normális … Tovább..

 • Korszerű ablakok tizedannyi költség mellett

  Ha a nyílászárók állapota már nem megfelelő, azok amellett, hogy rontják a lakás esztétikai tulajdonságait, sokkal komolyabb problémákat is okozhatnak. Ha az ablakok nem zárnak rendesen, a réseken bejön a hideg, a huzat miatt megfájdul a fejünk, beszűrődik a zaj, … Tovább..

 • Zárja ki a belváros zaját!

  Lakáskereséskor előszeretettel döntenek a belváros mellett azok, akiket vonz a nyüzsgő utcák látványa, élvezik, hogy minden könnyen elérhető, és bármikor eljuthatnak bárhová. Azonban előfordulhat, hogy a hátrányokra nem gondolnak. Az állandó zaj, az autók és a tömegközlekedési eszközök hangja, illetve … Tovább..

 • Teljen kellemes melegben a karácsony!

  A fagyos, fehér táj igazán jól a meleg szobából kinézve mutat. Sokaknak azonban már a meleg szoba megteremtése is nagy problémát okoz, hiszen a válság miatt minden egyes fillért nehéz előteremteni, és a fűtésszámla jelentős összegeket tud felemészteni havonta. Természetesen … Tovább..