Ablakszigetelés a nagyobb lakásértékért

Bár többségünk mindennapi életterünket, lakásunkat vagy házunkat nem befektetésként kezeli, azért nem szabad elfeledkezni róla, hogy ezek nagy értéket képviselhetnek. Bármikor előfordulhat, hogy menni szeretnénk, költöznénk vagy megtaláljuk álmaink otthonát egy lakáshirdetésben. Ilyenkor nagyon is lényeges kérdéssé válik, hogy jelenlegi ingatlanunk milyen értéket képvisel.

2012-től kötelező energetikai tanúsítvány az adásvételekhez, 2013-tól pedig a lakáshirdetéseket is csak egy ilyen tanúsítással lehet föladni. Nem mindegy, hogy milyen energiaosztályba sorolják az otthonunkat. Ugyanígy nagyon fontos tényező a rezsiköltség: ha valaki hosszú időre, akár egész életére tervez lakást venni, nagyon sokat érhet neki, ha havonta néhány tízezressel kevesebbet kell fűteni telente. Egy jó szigetelés pedig pont ebben segít: szűri a zajt és bent tartja a meleget. Éppen ezért egy rossz állapotban lévő ablak ront lakásunk értékén, míg egy jól szigetelt, megfelelően karbantartott nyílászáró értéknövelő lehet.

Ha figyelembe vesszük, hogy egy jó ablakszigetelés akár húszszázalékos megtakarítást is eredményezhet a fűtési költségben, egyértelmű, hogy egy-két év alatt megtérülő befektetésről beszélünk. Ekkor még nem számoltuk ki azt, hogy ezzel nő a lakás értéke is. Így akkor is érdemes ablakszigetelés mellett döntenünk, ha még nem tervezzük eladni a lakást: addig is, míg ott élünk, jóval kevesebbet kell majd fizetnünk, ha jön a fűtésszámla. De nem csupán ez, az anyagiasítható megtakarítás számít. A csöndesebb és egészségesebb közeg nem forintosítható, mégis különösen nagy érték.

Ez a cikk a Tanácsok kategóriában van.