Az ablakszigetelés a környezetvédelemben

Az ingatlanszektornak rendkívül nagy felelőssége van a fenntartható jövőkép kialakításában. Éppen ezért látható az a tendencia már Magyarországon is, hogy a új ingatlanok építésénél figyelembe veszik a környezettudatossági alapelveket. A zöld épületek értéke is nő, hiszen a kevesebb energiát használó lakások rezsiköltsége is jóval alacsonyabb.

2012-től kötelező energetikai tanúsítványt kiváltani, ha ingatlant adunk el, 2013-tól pedig már a lakáshirdetéshez is kötelező lesz. Ebben egy szakértő besorolja a lakást vagy házat az energetikai osztályok valamelyikébe attól függően, hogy milyen energiahatékonyságú. A magasabb osztály jobb értékeket jelent: egy A+ osztályzat a lakás értékét is emelheti például egy C osztályzatúhoz képest.

A lakás energiafelhasználásában nagyon komoly szerepe van az ablakok szigetelésének is. Ezt könnyű belátni, hiszen rossz ablakszigetelés esetén többet fűtünk. A fölöslegesen utcára szökő meleg pótlásául használt fűtőenergia nemcsak drága, de Földünk meg nem újuló energiaforrásai számára is pazarlás. A környezettudatos háztartások számára ezért természetszerűleg adódik, hogy jó minőségű szigeteléssel óvják a környezetet.

Sokan a szigetelőanyagok kapcsán is figyelnek a környezetvédelemre. Ilyenkor azért érdemes figyelembe venni az alternatív szigetelők tartósságát is. A szilikonból vagy éppen papírból készült környezetbarát szigetelőanyagoknál jelentősen tartósabb az üveggyapot vagy a polisztirol, utóbbiak ugyanis akár egy évtizednél is hosszabb időre biztonságos és alapos ablakszigetelést biztosítanak.

Ha figyelünk arra, hogy milyen világot adunk örökül utódainknak, érdemes az ablakszigetelésre értéknövelő és pénzmegtakarító funkciója mellett úgy is gondolni mint környezettudatos lakásfejlesztésre. Ez egy újabb nyomós érv az új ablakszigetelés mellett.

Ez a cikk a Tanácsok kategóriában van.