Buborékfólia szigetelés télre

Rövid idő alatt és kevés munkával felhelyezhető szigetelés a buborékfólia. Ezt az anyagot többnyire drágább áruk csomagolásaként kapjuk kézhez. Még kidurrogtatás előtt érdemes kipróbálni az ablakon is.

A buborékfóliát – mivel az ablaküvegre kerül – először méretre kell vágni. A kisebb buborékok rontanak a kilátáson, de a fényt ugyanúgy beengedik, a nagyobbak pedig egy kicsivel jobban szigetelnek, és különleges dekorációnak is beválnak. Vegyünk egy szórófejes flakont, és töltsünk bele vizet. Permetezzük be vele egyenletesen az ablaküveget, s a vizes felületre illesszük rá a fóliát a buborékos részével az üveg felé. Ezzel készen is vagyunk.

Ha el akarjuk távolítani, a fóliát a sarkánál megfogva szépen lehúzhatjuk. Nem hagy koszt maga után, s félre tudjuk tenni a következő télig. Ha megjelöljük a darabokat, a legközelebbi alkalommal egyből megtalálhatjuk ablakonként a megfelelő darabot.

A nagyobb hatásfok elérése érdekében megpróbálkozhatunk dupla réteggel, ilyenkor a második réteg buborékai is nézzenek az ablak felé. A súly miatt szükséges lehet ragasztószalaggal segíteni a vizes felület tapadását. Számítsunk rá, hogy a szabad kilátás így tovább romlik.

A buborékfóliás ablakszigetelés – más szigetelési problémákat eleve kizárva – képes a lakás hőveszteségét a felére csökkenteni, amivel jelentős összegeket takaríthatunk meg a fűtési szezonban. Nagyobb mennyiségű fóliát raktárak környékén könnyen találhatunk, ezt általában hulladékként kezelik, de ha a karácsonyra kapott sarokgarnitúra csomagolását félretesszük, néhány ablakra bőven elég lehet.

Ez a cikk a Tanácsok kategóriában van.