Ha fontos a család egészsége: szigeteltessen

Bár a por tagadhatatlanul teljesen természetes eleme a mindennapjainknak, jó tudni, hogy káros hatásai jól ismertek az orvostudományban. Főleg a nagyvárosok szennyezett pora okozhat akár asztmás megbetegedéseket is, de összességében a finom porban található mikroszemcsék mindannyiunk légútjait irritálják. Ezek az apró szemcsék összegyűlhetnek a tüdőben, és akár a megbetegedését is okozhatják.

A porszennyezés hatásait minimalizálhatjuk, ha legalább otthonunkban nem vagyunk kitéve az apró porszemeknek. A rosszul szigetelt ablakokon nemcsak kiszökik a meleg, hanem betódul az utcai zaja s ezzel együtt akár az utcai por is bekerülhet. Nagyon fontos, hogy a légzőszervi problémákkal küszködők, idősebbek vagy éppen gyermekek jól szigetelt szobában éljenek. A huzatosság, a szigetelés hézagjai ugyanis egészségügyi problémák okozója is lehet.

Zajvédelmi szempontból is érdemes szigeteltetni. Az nem normális, ha a reggel elhaladó kukásautó vagy egy este elszáguldó mentőautó hatására akár óránként fölriadunk éjjelente. A megfelelően vastag ablaküvegen túl a jó minőségű ablakszigetelés is rendkívül sokat számít a lakásba szűrődő zajok mérséklésében.

Egy kutatás szerint a jól szigetelt lakásban akár fele annyian számolhatnak be nehézlégzésről, ráadásul szintén szignifikáns különbség volt kimutatható a légúti megbetegedések miatt kórházba kerülők számában is a rosszul szigetelt és jól szigetelt otthonok lakói között. Ugyanezen külföldi kutatás eredményeiből volt kiolvasható, hogy 4%-kal csökkent a szintén betegségekért okolható párásodás is a jobb ablakszigetelés hatására. Mindezeket figyelembe véve már jól látható, hogy ablakainkra figyelni annyi, mint egészségünkre, családtagjaink egészségére figyelni.

Ez a cikk a Tanácsok kategóriában van.