Melyiket válasszam: ablakszigetelés vagy ablakcsere?

Az otthon melege mindannyiunknak nagyon fontos, berendezzük, tisztán tartjuk a lakásunkat. Azonban van valami, amivel alig foglalkozunk, pedig állapota a lakás értékén túl az egészségünkre és kényelmünkre is nagy hatással van: ezek pedig az ablakok. Nagyon sokan úgy állnak a kérdéshez, mint például a fogaik egészségéhez: amíg nincsen komoly baj, nem törődnek ezzel. Pedig akkor már drága a rendbetétel, ha nagy a baj. Érdemes megelőzni rendszeres ellenőrzéssel és karbantartással – és ez igaz az egészségi állapotunkra, meg persze az ablakainkra is.

Nem minden esetben van szükség teljes ablakcserére. Sokan a látszólag nagyon rossz állapotban lévő ablakaikat egyből cserélni szeretnék, de sok esetben az ablakjavítás a jó megoldás. Jóval olcsóbban lehet kitűnő minőségű ablakhoz jutnunk, és nem is jár annyi munkával, kosszal. Egy ablakban két dolog nagyon lényeges: az üvegezés és a szigetelés. Üveget lehet cserélni, ha valami baj történik, a szigetelés pedig szintén pótolható. Előfordulhat, hogy a foglalat korhad el, ilyenkor néha tényleg szükség van a cserére, de például műemléki védelem alatt álló épületeknél szóba sem jöhet. A javításra tehát szinte mindig van lehetőség, érdemes számolgatni, hogy mi éri meg jobban: cserélni vagy javíttatni.

Ami biztos: a legjobban az éri meg, ha figyelünk az ablakokra, és sokáig hibátlanok maradnak. Erre csak jó szigeteléssel van lehetőségünk. A rosszul szigetelt ablakok ugyanis beáznak, rohadni kezdenek, penészesednek, tehát tönkremennek. Arról nem is beszélve, hogy a huzatos lakás egészségtelen, valamint drágább is, ha a hőenergia télen kiszökik az ablakon keresztül. Egy jól szigetelt ablak a külső zajokat sem engedi be annyira, mint a lyukas, kieső, elszáradt szigetelés.

Ez a cikk a Tanácsok kategóriában van.