Üveg a múltban és jövőben…

Egyre másra kerülnek ki a jobbnál jobb üvegtípusok a gyárakból és közben a fejlesztések sem állnak le. Az emberi leleményességnek és fejlődésnek köszönhetően a használati tárgyaknak is megvan a maguk evolúciója, amit az ember addig formál, amíg a legjobban hasznára nem válik.

Azt nem lehet tudni pontosan, hogy mikor és ki készítette el az első üveget, egy római történetíró, Plinius feljegyzéseiben található mely szerint az üveget a föníciaiak fedeztek fel egy szerencsés véletlennek köszönhetően.

Az a tény már biztos, hogy üveget már Kr. e. 5-6000 körül készítettek már alacsony hőmérsékletű üvegzománcokat és megüvegesedett fajansztárgyakat.

Ahogy az ember kezdte megismerni, úgy próbálta alakítani saját elképzelései és lehetőségei szerint, hol vékonyabb, hol vastagabb üveget, átlátszó és színes egyaránt. A legújabb fejlesztések olyan üvegeket mutatnak be, melyekről néhány évvel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy ez lehetséges. Az üveg kiváló tulajdonságai miatt nagyon elterjedtté vált és nemcsak az ablaküveggyártás használja, hanem sok más ipar is bevonta fejlesztései közé.  Az üvegszálas termékeket átvette az autógyártás ipara is könnyű és megbízható elemek gyártására használja.

A jövő üvegfelületei teljesen más értelmet nyernek, funkciójuk halmozott lesz, de minimum kettős funkciót töltenek majd be, egyrészt az eredeti funkciójukat töltik be, –megmaradnak ablaküvegnek- másrészt számítógépként is funkcionálnak.

Ez a cikk a Tanácsok kategóriában van.