Ablakszigetelő anyagok cseréje

Mekkora felfordulással jár az ablakszigetelés cseréje?

Sokan azért halogatjuk lakásunk felújítását, egy-egy berendezés cseréjét, mert irtózunk a felfordulástól. Nem szeretjük, ha napokig mesteremberek járkálnak a lakásban, mindent le kell takarni, elpakolni, áthordani egy másik szobába. A munkálatok végén pedig hetekig takaríthatunk, rámolhatunk. Ezért inkább hónapról hónapra, sőt, akár évről évre folyamatosan elnapoljuk a festést, a parkettacsiszolást vagy épp az ablakcserét. Tény, hogy a teljes nyílászárócsere valóban nagy felfordulással és kosszal jár, azonban, ha csak a szigetelés öregedett el, semmi szükség új ablakok vásárlására és beépítésére. Elég, ha csak a régi szigetelőanyagot cseréltetjük le egy szakemberrel.

A szigetelőanyag-csere nem tart sokáig, és nem is jár nagy felfordulással. A szakembernek mindössze egy előzetes felmérést kell végeznie, hogy megállapítsa a szükséges szigetelőanyag mennyiségét, majd leemelnie az ablakszárnyakat. A szobában ezért csak annyi helyet kell felszabadítanunk, ahova az ablakszárnyat le lehet tenni a szilikongumi cseréjének idejére. A munkálatok során a régi, eltávolított szigetelőanyagon kívül hulladék sem keletkezik, ez utóbbit pedig a szakember eltakarítja. A felújítás egy átlagos lakás esetén mindössze egy munkanapot vesz igénybe, hiszen egy óra alatt körülbelül harminc folyóméternyi szilikongumit lehet beépíteni. Így ha eddig a felfordulástól való félelme tartotta vissza attól, hogy végre korszerűsíthesse nyílászáróit, érdemes a szigetelőanyag-csere mellett döntenie, hiszen ez nem jár nagy piszokkal és rendetlenséggel sem.

Mennyi időt vesz igénybe az ablakszigetelés cseréje?

A lakásfelújítási munkálatok akár több hónapig is tarthatnak, így nem csoda, ha sokan csak hosszú halogatás után vágnak bele. Ha csupán egy-egy elem vagy berendezés cseréjére vagy korszerűsítésére van szükség, természetesen rövidebb idő is elég, de így is napokig kell kerülhetnünk a munkaterületet, elviselnünk a koszt, a felfordulást és a rendetlenséget. Utána pedig szintén hosszú ideig kell takarítani, és mindent visszapakolni a helyére. Erre a legtöbb dolgozó embernek egyszerűen nincs ideje, hiába szeretné modernizálni a lakását, vagy lecserélni, felújítani az elöregedett berendezéseket. Néhány dolgot azonban nem éri meg halogatni, hiszen később csak sokkal nagyobb költségek árán tudjuk rendbe hozni a hibát.

Ha az ablakaink már nem funkcionálnak tökéletesen, mert huzatosak, beáznak, bepárásodnak, télen bejön a hideg, nyáron pedig a meleg, valamit tennünk kell. Ha új ablakokra nincs több százezer forintunk, és időnk sem arra, hogy napokig kerülgessük a felfordulást, elég, ha csak az elöregedett szigetelőanyagot cseréltetjük ki. Az ablakszigetelés cseréje körülbelül egy munkanapig tart, ez természetesen az ablakok számától és méretétől is függ. Egy folyóméternyi szilikongumi beépítése körülbelül egy órát vesz igénybe. A bútorokat sem kell letakarnunk vagy kicipelnünk a szobából, hiszen a művelet nem okoz különösebb piszkot és rendetlenséget. Mindössze le kell pakolnunk az ablakpárkányról, illetve annyi helyet felszabadítanunk a szobában, hogy az ablakszárnyakat ki lehessen emelni.

Mi a teendő a szigetelőanyag-csere után?

Ha úgy döntött, korszerűsíti nyílászáróit, és ehhez a legkönnyebb utat választja, azaz nem új ablakokat vásárol, hanem csak a szilikongumi szigetelőanyagot cserélteti le, a munkálatok végeztével azonnal birtokba veheti új ablakait. A szigetelés tíz évig biztosan kitart – erre garanciát is vállalunk. Néhány dolgot azonban tudnia kell, hiszen ahhoz, hogy valóban legkevesebb egy évtizedig élvezhesse „új” nyílászáróit, be kell tartania néhány egyszerű szabályt. A legfontosabb, hogy ha a későbbiekben az ablak újramázolása mellett dönt, semmi esetre se fesse le a szigetelőanyagot. A festék ugyanis tönkreteszi a szilikongumit, az elveszíti rugalmasságát, így már nem tud hatékonyan szigetelni. Festés előtt tehát távolítsa el a szigetelőanyagot, majd száradás után helyezze vissza. A tízéves garanciát csak akkor tudjuk biztosítani, ha ezt betartja.

Az is fontos, hogy ne kezelje semmilyen erős vegyszerrel a szigetelőanyagot, illetve ne törölje át ilyesmivel az ablakszárny szélső oldalát, ezek ugyanis szintén tönkretehetik a gumit. Elegendő néha portalanítani az ablakot, illetve egy langyos mosogatószeres vízbe mártott szivaccsal vagy ronggyal letörölni. Évente egyszer érdemes szilikonspray-vel kezelni a gumit. Egy tiszta rongyra fújjon a spray-ből, majd törölje át vele a szigetelőanyagot. Ezeken kívül semmilyen más teendője nincs. Az új szigetelőanyaggal rendelkező ablakok biztosan jól zárnak majd, nem fognak beázni vagy bepárásodni, így nem kell félnie a penészedéstől, nem száll be a por, vagy nem szűrődik be a zaj az utcáról, illetve nem jön be a téli hideg vagy a nyári meleg sem.

Legutóbbi bejegyzések

 • Készüljünk fel a télre

  A rossz nyelvek szerint az idén is lesz tél. Ha ablakaiban nincsen szigetelőanyag, vagy régi a szigetelőanyag, akkor szigeteléssel több tízezer forintot spórolhat, úgy hogy a lakás hangszigetelése és porszigetelése is javul. Az alkalmazott technológia viszonylag olcsó, és sok esetben … Tovább..

 • Mennyibe is kerül nyílászáróink szigetelése?

  Alig kezdődött el szigetelési szezon, de már több tucat olyan telefonhívást kaptam azzal kapcsolatosan, hogy a megrendelő gyanúsan magas árajánlatot kapott illetve a vállalkozó eltűnt az előleggel. Szintén többen szóvá tették, hogy a kiszállás illetve a felmérés díja a normális … Tovább..

 • Korszerű ablakok tizedannyi költség mellett

  Ha a nyílászárók állapota már nem megfelelő, azok amellett, hogy rontják a lakás esztétikai tulajdonságait, sokkal komolyabb problémákat is okozhatnak. Ha az ablakok nem zárnak rendesen, a réseken bejön a hideg, a huzat miatt megfájdul a fejünk, beszűrődik a zaj, … Tovább..

 • Zárja ki a belváros zaját!

  Lakáskereséskor előszeretettel döntenek a belváros mellett azok, akiket vonz a nyüzsgő utcák látványa, élvezik, hogy minden könnyen elérhető, és bármikor eljuthatnak bárhová. Azonban előfordulhat, hogy a hátrányokra nem gondolnak. Az állandó zaj, az autók és a tömegközlekedési eszközök hangja, illetve … Tovább..

 • Teljen kellemes melegben a karácsony!

  A fagyos, fehér táj igazán jól a meleg szobából kinézve mutat. Sokaknak azonban már a meleg szoba megteremtése is nagy problémát okoz, hiszen a válság miatt minden egyes fillért nehéz előteremteni, és a fűtésszámla jelentős összegeket tud felemészteni havonta. Természetesen … Tovább..