Tippek télre

A táj fehérbe öltözött, befútta a havas tél; felhő alatt és hó között magában áll a kastély. A magában álló kastély téli fűtése pedig nem tréfa, kiváltképp, ha nyílászárói rosszul szigetelnek. A kemény, fagyos tél egyelőre még nem köszöntött be, de az orrot csípő, jeges szellő már azt jelzi, ideje átnézni a szigeteléseket, hogy mégse az ünnepi ebédre félretett pénzt kelljen beforgatni a fűtésszámlába.

A szigetelések feljavítását nem csupán profik végezhetik, bár kétségtelen, hogy az ő munkájuk mindig egy kicsit jobb. Álljon itt öt hasznos tipp, amihez szakember helyett csupán néhány ügyes kéz szükséges.

  1.  Olcsó és hatásos megoldás az öntapadós gumi ablakszigetelő. A gumiból éppen annyit kell levágni, amennyi tökéletesen illik az ablakra, majd precízen ráragasztva kizárja a réseken betolakodó hideg levegőt. Eltávolításakor sajnos foltot hagyhat, megsértheti a festést.
  2.  Az ablakszigetelő fóliát az ablak üvegére szokás helyezni. Nem azonos a – korábban már említett – buborékfóliával. A fólia az ablak belső felületére kerül, majd hajszárítóval érdemes átmelegíteni, hogy könnyebb legyen elsimítani, ránctalanítani. A hátránya a látványa.
  3.  A harmonikaroló úgy szigetel, hogy – a legtöbb rolóval ellentétben – a fényt is beengedi a lakásba. Könnyen igazítható bármilyen mérethez, s anyaga egyszerűen tisztítható. Hatása sajnos nem éri el egy vastagabb függönyét, de legalább mutatós.
  4.  A réteges vagy súlyosabb anyagból készített függönyök igen jó szolgálatot tehetnek a huzat megszüntetésében. A harmonikarolóhoz hasonlóan ez is a lakás dísze lehet, ugyanakkor rendkívül drága, és kevesebb fényt enged a lakásba.
  5.  Érdemes megemlíteni a huzatfogó kígyónak nevezett terméket. Működési elve azonos a nemrég kipróbált, nyílászáró aljához helyezett rongyokéval, ám ez annak a továbbgondolt változata. Főleg olyan ablakoknál illetve ajtóknál használható, amelyeknél a hideg csak alul húz befelé. Olcsó haszonállat, amit még költségkímélőbb harisnyából elkészíteni, de azért otthonunk melegét ne bízzuk a kígyóra.
Ez a cikk a Tanácsok kategóriában van.