Fűtéssel, szigeteléssel kapcsolatos spórolási tippek

Hasznos tudnivalók, tippek azoknak, akik az ablakszigetelésen túl tovább szeretnék csökkenti a fűtési költségeiket:

A radiátorokból kiáramló hőmennyiség kb 20-25%-át elnyelik a falak és azokon keresztül is az utcát fűtjük. Javaslom, hogy szerelj fel a radiátorok mögé hőtükröket, így megakadályozod, hogy a falakat és az utcát fűtsd feleslegesen. Hőtükörként működik a radiátor mögé rakott alufóliábal bevont habszivacs, hungarocel is. 
Radiátor

A szobákat felesleges 23-24-25 °C-ra felmelegíteni, a 20-21 °C is kellemes. A hálószobában a hőmérséklet éjszaka 18-19 °C esetén a legideálisabb, a túl nagy melegben nehezebb az elalvás és felületesebb is a pihenés. A hőérzetet a falak színe, színhőmérséklete és a világítás is befolyásolják, a meleg színárnyalatok sokat segíthetnek.

Az ablakszigetelés alkalmazása mellett a függönyök alkalmazása is sokat segíthet otthonunk szigetelésében. Figyeljünk rá, hogy a függöny ne lógjon rá a radiátorra!, ne takarja el azt!

Hőkamerás vizsgálat - függönnyel

A fenti képen a vörös rész jelenti a meleg területet. A jobb oldali képen függönnyel, a bal oldali képen a függöny nélküli ablak látható. A függöny szigetelőképessége szemmel láthatóan sok hőenergiát benntart a lakásban!

A penészesedés okozta problémák elkerülésére, szellőztetésre fordítsunk kellő figyelmet. Mindig könnyebb megelőzni a bajt.

Penészes fal

Ha vastagabb szőnyegeket terítünk le, azzal melegebb érzetet keltünk

Vannak olyan helyiségek otthonunkban, ahol keveset tartózkodunk, vagy felesleges felfűteni, ezeken a helyeken érdemes a radiátort – fűtést minimálisra venni, vagy kikapcsolni. Ilyen helyiség például a garázs, vagy a vendégszoba, amikor használaton kívül van

Fűtés csökkentés

Ez a cikk a Tanácsok kategóriában van.