Ablakok karbantartása

Nyílászáróink állapotára érdemes odafigyelni, mert néhány apró dologgal jelentősen megnövelhetjük éltettartamukat, nem kell őket drágán lecserélni.

A fa és műanyag ablakok is időről időre igényelnek némi karbantartást. Amennyiben ezeket rendszeres időközönként megfelelően elvégezzük, nyílászáróink élettartamát megnövelhetjük.

Fa ablakok

Fa ablak esetén az ablakok élettartamát a felületkezelő anyagok használatával tudjuk megnövelni, érdemes őket környezettől függően 3 vagy 5 évente lefesteni. A festés előtt a felületet langyos mosószeres vízzel mossuk le majd távolítsuk el a rajta maradt festéket. Penész esetén tisztításhoz használjuk klór oldatot, mellyel hatásosan megtisztíthatjuk a fertőzött területet.

A tisztítás után a száraz felületet 60-80 szemcsefinomságú dörzspapírral, majd 100-120-as dörzspapírral csiszoljuk le.

Ezután nekikezdhetünk a festésnek. A már megtisztított és lecsiszolt felületet kétszer fessük át fedőfestékkel úgy, hogy a legfelső réteg kivételével átcsiszoljuk (200-as csiszolópapírral) a megszáradt felületet és utána visszük fel a következő festék réteget.

A weboldalon már többször szerepel, hogy a szigetelőgumit nem szabad lefesteni. Itt is felhívjuk rá a figyelmet, mert ha lefestik, akkor elveszíti a rugalmasságát, puhaságát!

Az ablakok vasalatai a nyitásról és a zárásról gondoskodnak. A vasalatokat rendszeresen ki kell tisztítani és ajánlott évente egyszer beolajozni, ezzel a terhelésüket és a súrlódást csökkenthetjük.

Vasalatok kenése

Az olajos üvegezőgitt is rendszeres gondozást igényel, különben a felülete kiszárad, megrepedezik és a vizet így átengedi. A tartósan rugalmas gittel kitöltött rések esetén is figyelni kell a gitt állapotára: nem száradt-e meg, a felület nem repedezett-e meg.

Kiszáradt, töredezett gitt

Kiszáradt, töredezett gitt

A vízelvezető vájatok és nyílások rendszeres ellenőrzésére és tisztítására is fordítsunk figyelmet, ne felejtsük el a lerakódásokat eltávolítani.

Műanyag ablakok

Műanyag ablakok esetén nem kell a felületet lefesteni. Tisztításukhoz itt is langyos mosószeres vizet használjunk, de használhatunk benzint vagy alkohol tartalmú tisztítószereket is.

NE használjuk műanyag ablak tisztításra:

  • súrolópor-tartalmú szerek
  • agresszív tisztítószerek: savas, lúgos, aceton tisztítószerek
  • mechanikus tisztítószerszámok

Ez a cikk a Tanácsok kategóriában van.