Az ablakok párásodása

Párás ablakKevesen tudják, hogy egy átlagos lakásban milyen sok vízpára képződik: főzéskor, növények öntözésével, a tisztálkodás során és még amikor alszunk akkor is növeljük a levegő páratatalmát. Ablakszigetelés után vagy újabb gyártású ablakok esetén az ablakok, nyílászárók rései megszűnnek és a párás levegő bent marad, szellőztetés nélkül nagy lesz a lakás párataltalma.

Amikor a benti, több vízpárát tartalmazó meleg levegő a kinti hideg miatt lehűlt ablakkal találkozik, a pára az ablakra kicsapódik.

Ha nem figyelünk a párásodásra, akkor nemcsak az ablakon lefolyó vízcseppekkel kell szembesülnünk, hanem később a penészesedéssel is meggyűlhet a bajunk.

Az ablakok párásodásának másik oka lehet, hogy a radiátor nem az ablak alatt van, az ablak így nem melegszik fel kellőképpen és a levegőben levő vízpára kicsapódik. Amennyiben az ablak alatt található a radiátor, ellenőrizzük, hogy nem túl széles-e az ablakpárkány, nem takarja-e túlságosan a radiátort, esetleg a hosszú függönyök és sötétítők nem gátolják-e a meleg levegő útját.

Az ablakok párásodása ellen szellőztetéssel tudunk védekezni, igyekezzünk, a levegő relatív párataltalmát 50% alatt tartani és a levegő hőmérsékletét 20 °C felett tartani. Csináljuk huzatot a lakásban, nyissuk ki az ablakot és a vele szemben lévő ajtót 2-5 percre.

Jó tudni, hogy ettől az intenzív, rövid ideig tartó szellőztetéstől csak a levegő hűl le, a szoba falai és bútorai nem és a száraz levegőt könnyebb felmelegíteni mint a párásat.

Ez a cikk a Tanácsok kategóriában van.