Megaszuper ablak

Az épületek hőszabályozása szempontjából általában az ablakok jelentik a legfőbb gyengepontot. A falakon például többféle anyaggal és számtalan módszerrel lehetséges biztosítani a szigetelést, az ablakoknál viszont csökkenti a megoldások számát, hogy a lakó szeretne rajta kilátni. A panoráma a hatékonyság rovására megy.

A legújabb szuperablak prototípusának megalkotója ugyan nem találta fel a melegvizet – hiszen szuperablak már korábban is létezett –, de melegített rajta egy kicsit. A nyílászáró a lakás hőveszteségét minimalizálja, ugyanakkor a kilátás egy csöppet sem romlik rajta.

Az új ablaknál a hőátbocsátási tényező (U-érték) 0,15 W/(m²K), ami a normális kétrétegű hővédő üvegezéssel ellátott ablakok U-értékének a töredéke. A passzívházak jelenleg használatos szuperablakainál a hőátbocsátási tényező legfeljebb 0,80 W/(m²K). Az új szuperablakok háromszor hatásosabb szigetelők, mint a falak.

Az ablak még további fejlesztést igényel, ugyanis 16 centiméteres vastagsága miatt kevés háztartás tarthat rá igényt. A szuperablak megdöbbentő hatékonysága a két ablaktáblának és a rajta elhelyezett tíz filmrétegnek köszönhető, valamint a két üveg közé töltött, a levegőnél alacsonyabb hővezető képességű gáznak.

A szigorú követelmények mentén tervezett házak, mint például a kiválóan szigetelt és roppant energiatakarékos passzívházak minden bizonnyal helyet biztosítanak majd az új szuperablaknak. Az új ablak tulajdonságait továbbfejlesztve még tökéletesebb termékek előállítása várható a nem túl távol jövőben.

Ez a cikk a Tanácsok kategóriában van.