Redőnytípusok

A modern hőszigetelésben az árnyékolástechnikának is megvan a maga fontos szerepe.

Redőny és hőszigetelés

A régi fából készült redőnyök helyét a ház tervezésekor figyelembe kellett venni, mert utólagos beépítésre nem volt lehetőség. Sajnos a faredőnynek nagyon gyenge a hő és hangszigetelő képessége.

Műanyag redőny

Ezzel szemben a mai műanyag redőnyök utólag is bárhová felszerelhetőek, üreges szerkezetük miatt jó szigetelő képességgel is rendelkeznek és lényegesen könnyebb a fából készült elődjénél. A lamellák között lényegesen kisebb rés miatt teljesen össze tud záródni és ezzel tökéletesen sötétít. Nagy ablakfelületeken nem ajánlott a használata.

Az alumínium redőnyök egyre elterjedtebbek lesznek, leginkább megbízhatóságuk miatt, ugyanis sokkal inkább strapabíróbbak, jelentőségük biztonsági szempontok miatt is egyre inkább előrekerül. Ennek köszönhetően biztonságot nyújt a betörők ellen, mert egy leengedett alumínium redőnyön nem egyszerű átjutni. Hőszigetelő képessége is kiváló, az alumínium léc belseje purhabbal tömített, továbbá nem érzékeny az időjárás változásaira és nem hajlik meg.

Az utóbbi években a fából készült redőnyök ismét sok figyelmet kaptak, esztétikailag mindig is az első helyen lesz, mert azt sem a műanyag, sem az alumínium nem pótolhatja, emellett a műemlékek felújításánál csakis a faredőnyök jöhetnek szóba.

Fa redőnyök

Egyre inkább elterjedtek a szúnyoghálóval kombinált redőnyök, melyek igen praktikusak és megbízhatóak is egyben. Így gond nélkül kinyithatjuk az ablakot és nem kell attól tartanunk, hogy szúnyogok és egyéb rovarok hada fog bejönni az ablakon.

Ez a cikk a Tanácsok kategóriában van.