Üvegtípusok

Az üvegnek igen nagy jelentősége van a modern kor építészetében, nagy jelentőségénél fogva felhasználása is igen sokrétű. A nyílászárókon lévő üvegnek is több fajtája létezik, melynek mind meg van a maga szerepe. Ezek lehetnek hőszigetelő, sötétített és biztonsági üvegek is.

Float üveg

Float üvegTeljesen sík, víztiszta üveg jó fényáteresztő képességgel, melye egy folyamatos üvegszalag olvasztott ónon történő úsztatásával készül.

Felhasználása sokrétű, edzhető, laminálható és hajlítható. Többnyire hőszigetelt üvegeket készítenek belőle. Alkalmazzák üvegházak és ablakok készítéséhez is.

Technikai adatok:
Súly (1mm vastag üvegnél): 2,5 kg /m2
Fényáteresztés (5mm vastagság esetén): 89 %
Levegő hangszigetelő index: 28 dB
Gyártott vastagságok (mm): 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 19, 25
Hőszigetelő tényezője (“K”értéke) hőszigetelő üveg esetén: 2,8 K

Planibel üveg

Planibel üvegTeljesen tiszta üveg, hasonlóan a float üveghez, végleges színét az olvasztási folyamat során kapja, ahol egy különleges fémoxid vegyülettel kezelik a lap felületét. A hőszigetelés során ennek jelentős szerepe van, ugyanis jól visszaveri a meleg sugarakat, melyek az ablakfelületen távoznának, így csökkentve az ablaküvegen történő hő veszteséget.

Ilyen üveget használnak az utólagos hő és hangszigetelésnél, egy 6mm vastagságú üveget, ami felfogja és tompítja az utcáról vagy repülőtér környékéről származó zajt, és hőszigetelő hatása is igen jó.

Technikai adatok :

Típus

áteresztés %

visszaverés %

UV %

Planibel bronz (4mm)

60

6

24

Planibel szürke (4mm)

55

6

27

Planibel zöld (4mm)

78

7

30

Planibel kék (6mm)

57

6

23

Stopsol (fényvisszaverő, reflexiós üveg)

StopSol üvegEgy fényvédős üveg, melyet egy vékony fémoxidos réteggel kezeltek. Az üveget víztiszta és önmagában színezett üvegként is használják. A fémoxidos bevonat ellenáll a környezeti változásoknak.

A Stopsolnak három típusa van:

  • Stopsol Classic
  • Stopsol Supersilver
  • Stopsol Silverlight

Felhasználás: Teljes üvegfalrendszer, bejárati ajtók, stb.

Technikai adatok: (az üveg vastagságától és típusától függően)
Fényáteresztés: 38-66 %
Fényvisszaverés: 8-34 %

Sun-Guard (napvédő üveg)

Sun-Guard üvegA Sun-Guard a Guardian által gyártott napvédős üveg, melyet magnetron-katódporlasztásos eljárással állítanak elő. 3 típusa a Sun-Guard, a Sun-Guard Plus és a Sun-Guard Silver színtelen float üvegen színtelen, és anyagában színezett zöld float üvegen zöldben kapható. A bevonattal ellátott üveg utólagosan edzhető, hajlítható és ragasztható.

Felhasználás:
Teljes üvegfal és függönyfal rendszerek, bejárati ajtók, stb.

Technikai adatok: (6 mm-es vastagság esetén)
Fényáteresztés: 10-67 %
Fényvisszaverés: 13-44 %

Law-e (lágybevonatos üveg)

Law-e lágybevonatos üvegEz az üveg is valójában egy float üveg, mely elektromágneses úton kap egy fémoxid réteget az egyik oldalára, ettől a bevonattól a színe csak minimálisan változik. A modern ablakok gyártásában ahol 2-3 réteg üveglap is található, a fémoxidos része az üvegtáblák közötti légrés felé néz, gázzal töltve tovább fokozható a hőszigetelő képessége.

Technikai adatok:

Fényáteresztés 4-16-4 Low-e,(+gáz): 79,(75) %
Fényvisszaverés: 13,(15) %
Hőszigetelő tényezője 4-16-4 Low-e: 1,3 K
Hőszigetelő tényezője 4-16-4 Low-e + argon gáz: 1,1 K

 

Katedrál üveg (mintás üveg)

Katedrál üvegEsztétikai szempontból van jelentősége az üvegnek,  olyan helyeken használják, ahol nem kívánatos az átlátszódás, de mégis átereszti a fényt. Továbbá használják belső térelválasztóként is.

A katedrál üveg lehet víztiszta, sárga és bronzszínű, néhány minta homok fúvott.

Technikai adatok:
A standard vastagság 4mm, némelyik 5 ill. 6 mm-es.

Ez a cikk a Tanácsok kategóriában van.