Egy papírlapnyi lyuk a lakása falán

Próbálja meg elképzelni, hogy a lakása falán egy fénymásolópapírnyi lyuk tátong! Egy A4-es papír szabványmérete 210×297 milliméter. Ekkora lyuk van egy átlagos lakáson, valószínűleg az Önén is! Talán nehéz elhinni, de a lakások hőkamerás vizsgálatai alapján megállapítható, hogy a silány hőszigetelés miatt ilyen méretű területen illan el a hő. Ez akár 20%-os hőenergia-veszteséget jelent, tehát ennyivel fizetünk többet minden hónapban.

Ha valaki kiszámolja, hogy fűtésszámlájának mennyi a húsz százaléka, azt is könnyedén kikalkulálhatja, hogy az ablakszigetelés ára mennyi idő alatt térül meg. Azután már csak hasznot hajt a jobb szigetelés, hiszen mikor nem az utcát fűjtjük, akkor kevesebbet is kell fűtenünk, azaz fűtésszámlánk is jócskán alacsonyabb lesz.

Főleg a régen épült társasházi lakásoknál jellemző, de rosszul konstruált vagy az ablakok karbantartását elhanyagoló tulajdonosok esetén családi házaknál is jellemző, hogy az ablakkeret is korhad már, a szigetelés pedig darabokban hullik ki az ablakból. Ilyen esetben előfordulhat, hogy ennél a húszszázalékos megtakarításnál jóval nagyobb is elérhető. Ismert olyan eset, mikor a család háromszor annyit fizetett minden téli hónapban, mint kellett volna: az ablak mellett ülve állandóan fáztak, hiszen befújt a téli szél, az ablakszigetelés cseréje után pedig megdöbbenve vették észre, hogy nem kell fagyoskodni egy ablak mellett. Ha ezt szoktuk meg, nehéz elhinni, hogy a jól szigetelt ablak mellett nem érezzük a kinti fagyokat.

Arról már szót sem ejtettünk, hogy a jó ablakszigetelés a hidegen túl kívül tartja az egészségkárosító utcai port és a zajokat is. Ezeket számba vetve ezért nem kizárólag a téli időszak miatt éri meg új ablakszigetelést kérni. Aki a nyári éjszakán gyakran riad föl az utcán szórakozó fiataloktól, pontosan tudja, milyen fontos a jó hangszigetelés.

Ez a cikk a Tanácsok kategóriában van.