Új ablak vagy a régi szigetelve?

Aki teheti a legújabb, kiváló hőszigetelésű ablakokat választja, mert könnyen meggyőzhető arról, hogy az a termék a jó választás, az már mellékes, hogy egy új ablak költségei nemcsak az jelenti, hogy megvásároljuk az ablakot és kész, hanem a beépítéssel járó költségekkel is számolnunk kell, így már egy kicsit talán elgondolkodik az ember, hogy megéri ez egyáltalán?

Szerencsére vannak alternatív megoldások is, melyek ugyanolyan hatékonyak hő és hangszigetelés szempontjából, mint a legújabb ablaktípusok. Ezeknek az alternatív megoldásoknak köszönhetően megtarthatjuk régi, az épülethez illő ablakstílust, és nem kell pénzt kiadnunk egy esztétikailag semmit sem érő műanyag ablakra.

Utólagos ablakszigeteléssel hasonló eredményeket érhetünk el, mint az új ablakok, esetenként jobbakat is. Akik az utólagos szigetelést választják, rengeteg szigetelési módszer közül választhatnak.

Néhány ajánlott szigetelési módszer, melyek hozzájárulnak fűtésének csökkentéséhez:

Svéd bemarásos ablakszigetelési módszer egyre inkább elterjed, kiváló ár-érték arányának köszönhetően. A módszer lényege, hogy a nyílók és a tokok közötti rést tömítse, meggátolva ezzel az ablakréseken kiszökő meleg levegőt.  A módszer további előnyei, a zajcsökkentés és az ablakokon beszálló por megszüntetése.

Egyre több műemlék védelem alatt álló épület ablakait szigetelik ezzel a módszerrel, ugyanis nem ütközik a műemlékvédelmi előírásokkal.

Duplo-duplex módszerrel való szigetelés egy kicsit más, a lényeg ugyanaz, a hő benntartása és a hőveszteség minimálisra való csökkentése. A módszer az üvegfelületen történő energiaveszteséget hivatott lecsökkenteni azzal a praktikával, hogy egy újabb üvegréteget helyeznek az ablakkeretre, amely egy 6mm vastagságú Planibel hőszigetelő üveg. Ezt az üveget úgy fejlesztették ki, hogy visszaverje a hősugarakat, így bent tartva a meleget. A régi hagyományos ablakhoz képest akár 70-80%-kal csökkenthetjük a hőveszteséget. Ennek a szigetelésnek fontos szerepe van a hangszigetelés terén is. Akár 45-50dB hangtompítást is elérhetünk.

Fóliázással történő szigeteléssel is az ablaküveg felületén történő hőveszteséget lehet jelentősen csökkenteni. A fóliázásnak több formája is ismert, mint például a biztonsági fóliázás, a tükröző fóliázás, a sötétítő és a dekor fóliázás.

Mielőtt súlyos tízezreket fizetne bármiért is vásárlás előtt érdemes tájékozódni!

Ez a cikk a Tanácsok kategóriában van.