Üvegosztók

Az ablaküvegek osztását funkcionális szükséglet miatt csinálták régen, mert a hatalmas ablakfelületek nem lettek volna képesek megtartani saját maguk súlyát, nagyon vastag üvegből készíthetnénk egybefüggő üvegfelületet, ennek a problémának a megoldására alkalmazzák az üvegek felosztását kisebb részekre. Manapság inkább esztétikai jelentősége van az üvegosztónak, mely igen nagy választékban áll a vásárlók rendelkezésére, színben és stílusban egyaránt.

Üvegosztás típusai:
Álosztás: az üvegtáblák közötti légrésben helyezik el az általában színesfém osztóléceket. Funkciója kimerül abban, hogy sokat tud javítani egy átlagos ablak kinézetén, díszítés céljára tökéletes választás. Figyelnünk kell arra, hogy az épületnek megfelelő legyen az osztás. Az álosztás előnye, hogy az ablakfelület könnyen tisztítható marad, mert az osztólécek a két üveglap között vannak. Hátránya csupán annyi hogy hőszigetelő képessége ezeknek az ablakoknak rosszabb a többi típusnál.

Ragasztott osztás: az osztó profil az üveglap két oldalára kerül felragasztásra. Anyaga lehet PVC, fa vagy alumínium. Ez a módszer annyiban különbözik az álosztástól, hogy nem csökkenti a hőszigetelő képességet, és domborúságának köszönhetően esztétikailag is jobban mutat.

Valódi osztás: A magasság és a szélesség a tokban is megosztható, különböző méretek itt is rendelkezésre állnak. Hőszigetelő képesség nem csorbul ennél az osztásnál sem.

Ez a cikk a Tanácsok kategóriában van.